Beschadiging van het gehoor kan bij iedereen voorkomen. Dit kan langzaamaan gaan maar ook in een keer gebeuren. Bij de meeste mensen gaat op een bepaalde leeftijd het gehoor wel wat achteruit. Dit kan ook bij kinderen gebeuren, maar zelfs dit kan je voorkomen als je goed met je gehoor omgaat en dus een goede gehoorbescherming hebt. Als ouders is het daarom verstandig om goed om te letten waar je het gehoor van jouw kind aan blootstelt. Het gehoor is een van onze zintuigen die we natuurlijk niet graag kwijtraken. Hoe vergeverdorderd de wetenschap en geneeskunde ook al is, toch zijn er nog heel veel verschillende gehoorschades die niet geholpen kunnen worden.
Kwetsbaar
Onze oren zijn erg kwetsbaar en beschadiging van het gehoor kan dus snel maar geleidelijk gebeuren. Het probleem met ons gehoor is dat wanneer de trilhaartjes beschadigd zijn, deze niet meer kunnen herstellen of terug groeien. Hierdoor is beschadiging van het gehoor niet te herstellen. Des te meer de reden om een goede gehoorbescherming te hebben. Als je een beroep hebt waar je veel wordt blootgesteld aan harde geluiden en tonen heb je een geluiddichte gehoorbescherming nodig.
Ongemakkelijk
Wanneer je gehoorbeschadiging hebt, hoor je dus minder wat vervelend kan zijn in veel verschillende situaties. Zo kan het zijn dat je misschien wel nog goed kan horen als je met een kleine groep bent van maximaal 3 personen, maar zodra dit er meer worden dat je dan niks anders meer kan horen dan geruis. Hierdoor mis je veel van het gesprek wat weer voor ongemakkelijke situaties kan zorgen. Wanneer je de vraag niet goed hoort kan je ook niet goed antwoord geven. Om dit te voorkomen heb je en goede gehoorbescherming nodig.
Psychisch
Omdat er verschillende soorten gehoorbeschadiging is, zijn er dus ook verschillende klachten die je hierbij kan krijgen. Een van de vervelendste gehoorbescherming is een piep in je oor. Deze piep hoor je constant wat je vermoeid kan maken maar ook zelfs depressief. Soms is deze piep zo erg dat mensen liever niet meer willen leven.