Een zwangerschap is bijzonder om mee te maken met daarbij de baby als het prachtige eindresultaat. Helaas is een zwangerschap niet alleen rozengeur en maneschijn. Er kunnen een aantal vervelende complicaties bij komen kijken die de zwangerschap zwaar kunnen maken. Bekkeninstabiliteit is hier een voorbeeld van.
Waarom bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is een vervelende klacht bij zwangere vrouwen. Onder invloed van hormonen verwerken de banden in het lichaam. Dit heeft als doel om de bevalling soepeler te laten verlopen. Door verweking van de verbindingen tussen de bekkenbotten en het zwaarder worden van de buik, kan de lichaamshouding veranderen. Hierdoor kunnen de bekkenklachten ontstaan. Pijn middenvoor in het bekken, pijn aan de linker- en /of rechterkant van de rug en/of pijn rond het stuitje kunnen symptomen van bekkeninstabiliteit zijn. Een goede behandeling voor de bekkenpijn is om de juiste balans te vinden tussen rust en beweging met daarbij eventueel ondersteuning van een fysiotherapeut. Daarnaast is het belangrijk om een goede houding aan te nemen en goed rechtop te zitten. Overigens is bekkeninstabiliteit ook een klacht die kan voorkomen bij mensen die niet zwanger zijn.
Voorkomen van instabiliteit bij je bekken
Dat bekkeninstabiliteit vervelend is, mag duidelijk zijn. Het doet pijn en duurt daarbij gemiddeld ook nog eens vier tot vijf maanden. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen wat eraan gedaan kan worden. Zo is naast het nemen van voldoende rust en niet te lang blijven staan belangrijk om op een goede manier te liggen en te zitten. Het kan fijn zijn om een kussentje tussen de knieën en enkels te leggen wanneer u ligt. Bij het zitten is het vooral belangrijk dat de stoel prettig zit. Dit kan een harde of zachte stoel zijn en een stoel die hoog of juist laag zit. Een bureaustoel is hiervoor dus een uitstekende uitkomst.